Woensdag 9 maart was het retail debat in een zaaltje naast de Hema. Persoonlijk vond ik de sfeer wat ongemakkelijk. De organisator was er zelf niet en er was geen pauze. Achter in de zaal zat een strenge dame, we moesten naam en e-mailadres inleveren. Later zag ik pas dat zij alles notuleerde wat er werd gezegd…. Vreemd en vooraf niet aangegeven. Er was geen streaming…. Geen pers… Een avondje voor de mensen die er waren… dat was gelijk ook de eerste vraag; waarom heel veel ondernemers uit de binnenstad niet waren uitgenodigd. De organisatoren hadden eigenlijk geen antwoord daarop. Aan tafel zaten 8 partijen. Zowel de ChristenUnie als de SGP waren er niet. Wellicht was het bewust op biddag voor gewas en arbeid georganiseerd. O ja, ik stond op de lijst om het debat te doen. Geen idee wie me daar op had gezet. Ik sta op plek 19 voor BVNL; soort van lijstduwer voor Rob Hackert, de echte lijstduwer.

Ik ben alleen maar voorzitter en we hadden voor besproken en aan de organisator laten weten dat niet ik maar onze nummer 3, Jordy Versteeg (ondernemer, 24 jaar en voor Retail gestudeerd!!), deel zou nemen aan dit debat. Als hij straks in de raad zit, gaat hij ook zijn woordje doen en het bleek vanavond bij de vuurdoop al; Jordy heeft inhoud!

Eerst ging het over parkeren. Conclusie het is dat dit nu niet goed is, maar dat wisten we al…. De mensen die er waren, waren niet representatief om echt met een plan te komen en er was geen oplossing. Een onderdeel van het probleem is, dat ondernemers uit de binnenstad verschillende belangen hebben of beter gezegd: sommigen zeggen boodschappen stad en weinig durven groter te denken. Het was grappig dat BVNL en PvdA elkaar regelmatig vonden.

Toen kwam de kern van de avond of beter gezegd, de aap uit de mouw. De franchiseondernemer van de Jumbo in Gameren kwam binnen en ging achteraan zitten. Waar ging het dus eigenlijk om gisteravond…. Zondag open; bepaalt de gemeente dat of de ondernemer zelf. Let op; het heet Retail debat! De voormalig voorzitter van de VVD ging gelijk de fout in en begon over ‘t Caf in Bruchem (in een Retail debat). ‘T Caf is een café… Opvallend was dat ook de ZVV een andere mening had, tegenovergesteld aan het beleid van de afgelopen jaren!

Er werd een onderzoek gepresenteerd uitgevoerd door de lobbyclub. Jordy ging in op de inhoud van het onderzoek. Jordy is van de inhoud! De steekproefgrootte was niet op orde, 237 respondenten uit de gemeente terwijl dit minimaal 380 respondenten zou moeten zijn bij een gebruikelijke betrouwbaarheid van 95%. Daarbij is het onderzoek alleen uitgevoerd in de binnenstad van Zaltbommel en is het niet bekend hoe veel van de respondenten uit de dorpen afkomstig waren. 69% van de ondervraagden was vrouw. Aan dit onderzoek werden zware conclusies gehangen, echter kwam op vragen over de onderzoeksverantwoording geen antwoord. Het onderzoek kan alleen nog worden gebruikt als wc-papier. Dus werd Jordy afgekapt en kreeg niet meer het woord. Dat is natuurlijk niet leuk; iemand die statistieken kan lezen!

Lang verhaal kort; de Bommelse politiek is erin getrapt en voor het karretje gespannen door de Jumbo in Gameren! Hij wil op zondag open! Wij zijn klassiek liberaal oftewel niet tegen, maar het is heel simpel; Als je in Gameren een referendum houdt of de Jumbo open mag op zondag dan is het antwoord nee! Dat weet ik op voorhand.

En bovendien, hoe de uitslag volgende week woensdagavond ook zal zijn, altijd zal de CU of de SGP nodig zijn om een coalitie te vormen en die willen dit nu eenmaal niet. Misschien is het een beetje dezelfde tirannie van de meerderheid die wij met dit kabinet voelen… Het was een grappige avond.

En twee conclusies getrokken;
1. Onze duidelijke standpunten zorgen voor opschudding; echt kiezen is schijnbaar nieuw.
2. De Jumbo in Gameren blijft dicht.

Ik heb er zin an om vanaf de zijlijn of de tribune de komende 4 jaar de nieuwe raad te gaan volgen en onze mensen van BVNL te coachen!

Een goed advies aan de nieuwe coalitie zou zijn om, voordat je vastlegt wat je wilt maar wel als je weet met wie je wat wilt; Een avond organiseren over de volgende punten;
⁃ parkeerbeleid
⁃ waterstraat horecastraat
⁃ Zaltbommel is meer dan een boodschappenstad

Benieuwd naar de uitslag!

Elbert van Dalen
Voorzitter BVNL Zaltbommel