MFA

Beste inwoners van Brakel, Zuilichem en Poederoijen,

Wij van BVNL Zaltbommel vinden het heel bijzonder dat om te beginnen de voetbalclubs van Brakel en Zuilichem op advies van de gemeente destijds moesten fuseren tot Brakel Zuilichem Combinatie 2014 als een voorwaarde om het MFA te realiseren. Inmiddels is het 2022 en zijn we ruim 8 jaar verder, 8 jaar! En het MFA was al ver vóór 2014 in beeld. Het is daarmee een langslepend traject geworden waarbij er nu in februari 2022 nog steeds geen zicht is op de komst van een MFA, tevens geen zicht op de komst van een gezamenlijk voetbalveld. Dit is ronduit belachelijk!

Er hadden onlangs stappen gezet kunnen worden door de geitenhouder uit te kopen. Dat had 2.1 miljoen euro moeten kosten maar daarover werden de partijen in de gemeenteraad het niet eens, dat werd te duur bevonden, kortom, nog steeds geen oplossing! Dus om ook met name Brakel verder te helpen met de scholen, kinderopvang, het bouwen van huizen op de plaatsen van de scholen, noem maar op, daar hebben een aantal partijen dit bedrag niet voor over. Daarbij is dit geld natuurlijk niet weg, dit is een investering om o.a. woningen te kunnen bouwen waarvan de gemeente natuurlijk weer inkomsten krijgt. Daarbij zijn er veel vragen over de invloed van grootschalige geitenhouderijen op de gezondheid van omwonenden. Naast Q-koorts zijn er duidelijke aanwijzingen dat omwonenden in een straal van 2 km rond een geitenhouderij een flink grotere kans lopen op longontsteking. Daarover zal RIVM eind 2024 met een diepgaander rapport komen, wat ons betreft duurt dat te lang om dit risico te nemen. Inmiddels vinden wij dat dit gewoonweg niet meer uit te leggen is aan jullie!!

Wat ons betreft, is dit één van de prioriteiten waarvoor we vanuit de gemeente met een oplossing moeten komen en wel in de komende 4 jaar!! Een start maken met het MFA is één van de punten die echt gerealiseerd moeten worden wat ons betreft!!

Dus stem op ons; maak ons groter; BVNL Zaltbommel Lijst 8.

Elbert van Dalen
Maurits van Heusden
Arie Roza
Sebastián van der Zalm

BVNL Zaltbommel